Masło cupuacu

Jakie właściwości ma masło cupacu?

Masło Cupuacu, co trzeba odczytywać jako masło kupasu, jest typem egzotycznego oleju, uzyskiwanego z owoców drzewa Theobroma grandiflorum. Roślina występuje w Brazylii, w lasach Amazonii, natomiast również Peru. Substancję charakteryzuje wielkie powiązanie z powierzchnią tłuszczową naskórka (ciało, włosy). Masło Cupuacu występuje w efekcie tłoczenia na zimno nasion amazońskiego drewna Theobroma grandiflorum oraz dzięki własnemu wartościowemu składowi ma określenie roślinnej lanoliny. Masło Cupuacu należy do grupy emolientów oraz ma nieco orzechowy, przyjemny zapach.

Masło cupuacu – co to jest?

Masło cupuacu z hagi.com.pl uzyskiwane jest z brazylijskiego kakaowca wielokwiatowego, występującego na obszarach Amazonii. Do wyrobu masła potrzebny jest owoc cupuacu, jaki ma wielkie rozmiary – może ważyć choćby 2 kg. Na tutejszych terenach owoce owe są niezwykle doceniane za wartości zdrowotne ze względu na wielką ilość antyoksydantów, jakie funkcjonują przeciwstarzeniowo oraz przeciwzapalnie.

Masło cupuacu to artykuł często wykorzystywany w całej Ameryce Środkowej oraz Południowej. Służy nie tyle za środek drogeryjny, lecz często konsumpcyjny. Niejednokrotnie zastępuje tłuszcz kakaowy oraz jest dołączane do deserów, lodów oraz lokalnych słodyczy. Owoce cupuacu zbiera się, jeśli już dojrzałe spadną z drzew. Czerpany z nich olej ma nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe o niezwykle korzystnych proporcjach. Znajduje się w nim kwas stearynowy, oleinowy, palmitynowy oraz arachidowy.

Wartości masła cupuacu

Masło oferowane jest w formie nierafinowanej, utrzymuje zatem własny prawdziwy słodko – orzechowy zapach. Ma beżowy odcień oraz dość twardą gęstość – temperatura topnienia to 25-37 stopni Celsjusza. Z owego względu, jeżeli chcemy używać samego masła, należy lekko je rozpuścić w kąpieli wodnej. Zaleca się również dodawać je w proporcji 95-99% z naturalnymi ekstraktami, by uprościć aplikację na skórę. Masło cupaucu winno się trzymać w lodówce. Masło cupuacu można wykorzystywać na skórę oraz włosy, jakie pragną nawilżenia oraz ochrony.

Jaka jest cena masła cupacu?

Nierafinowane masło cupuacu – ponieważ jedynie takie zadba o nasze włosy oraz skórę – może mieć mnóstwo wykorzystań. Sprawdzi się jako składnik kosmetyków do pielęgnacji twarzy (kremy na noc, kosmetyki na szyję oraz dekolt, peelingi oraz sera do twarzy i kremy oraz balsamy czyszczące), ciała (balsamy po opalaniu, kosmetyki oraz balsamy do opalania, balsamy oraz masła do ciała i peelingi oraz scruby) oraz włosów (odżywki oraz maski). Masło cupuacu obejmie szczególną pielęgnacją cerę poszarzałą oraz zniszczoną, skłonną do nadwrażliwości oraz podrażnień, dojrzałą i odwodnioną oraz napiętą.

Tło zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com
Masło cupuacu

Jak stosuje się masło cupacu?

Capuacu masło jest tłuszczem, wychodzącym z nasion wschodnio – amazońskiego drzewa Theobroma Grandiflorum należącego do grupy ślazowatych. Po hiszpańsku zwie się ono “białym kakao” oraz naprawdę, z jego masła jest wytwarzana biała, zbliżona do czekolady treść. Masło Capuacu (https://hagi.com.pl/pl/sklep/cialo/naturalny-balsam-z-olejem-konopnym-i-maslam-cupuacu/) ma niezwykle dobre wartości utrzymania wilgotności oraz jest dobrym emulgatorem. Ono jest niezwykle gładkie oraz ma naturalne oddziaływanie na skórę. Wspomaga ono normalną barierę obronną skóry, funkcjonuje uspokajająco oraz redukuje zaczerwienienia.

Co zawiera masło cupuacu?

Kosmetolodzy lubią tenże półprodukt za dużą ilość fitosteroli. Co to znaczy? Sterole roślinne mają formę podobną do steroli, jakie wchodzą w skład własnego cementu międzykomórkowego. Właśnie dzięki temu możne w fitosterole (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol) masło cupuacu efektywnie wspiera barierę tłuszczową naskórka oraz włosów. Treściwie mówiąc – masło cupuacu gwarantuje ochronę. Natomiast to nie wszystko, co w nim odnajdziemy.

Masło cupuacu – wartości

Egzotycznie brzmiące owoce cupuacu nie rosną niewątpliwie w naszym kraju, natomiast pojęcie to mówi się “kupasu”. Owe choćby dwukilogramowe eksponaty wychodzą z lasów Amazonii i należą do grupy kakaowców oraz tłoczy się z nich na zimno doceniane masło, nie jedynie do ciała, o wartościach leczniczych. Cupuacu pachnie orzechem, jest nieco beżowe, dość twarde, ale w kontakcie ze skórą topnieje szybko oraz dobrze się smaruje i pochłania, nie pozostawiając na długo nieładnej, grubej warstwy.

Jak powstaje masło cupuacu?

Jest ono robione z nasion owoców cupuacu. Są to owoce drewna z grupy kakaowców występującego w ciepłych rejonach Amazonii. Owoce owe są dosyć duże oraz mogą dużo ważyć – jeden ma choćby do prawie 2 kilogramów. Są słodkie oraz niezwykle zdrowe. Mają bogactwo witamin oraz biopierwiastków i dużą ilość flawonoidów, zatem przeciwutleniaczy źródła roślinnego. W naszym kraju nie kupimy świeżych owoców, lecz jeszcze większą sławą cieszy się masło cupuacu, jakie jest tłoczone na zimno z nasion.

Nierafinowane masło cupuacu – jak wykorzystywać?

Nierafinowane masło cupuacu można wykorzystywać wprost na skórę czy łączyć z pozostałymi kosmetykami, jak: ekstrakty do masażu, balsamy do ciała, serum do twarzy. Drogeryjne masełko dobrze sprawdza się do zrobienia zabiegu olejowania włosów, szczególnie o małej porowatości. Masło cupuacu, ze względu na to, iż jest silnym emolientem oraz pozostawia na skórze tłusty film, najlepiej wykorzystywać jako kosmetyk na noc czy intensywną terapię nawilżającą, np. po opalaniu.

Tło zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com