Masło Cupuacu, co trzeba odczytywać jako masło kupasu, jest typem egzotycznego oleju, uzyskiwanego z owoców drzewa Theobroma grandiflorum. Roślina występuje w Brazylii, w lasach Amazonii, natomiast również Peru. Substancję charakteryzuje wielkie powiązanie z powierzchnią tłuszczową naskórka (ciało, włosy). Masło Cupuacu występuje w efekcie tłoczenia na zimno nasion amazońskiego drewna Theobroma grandiflorum oraz dzięki własnemu wartościowemu składowi ma określenie roślinnej lanoliny. Masło Cupuacu należy do grupy emolientów oraz ma nieco orzechowy, przyjemny zapach.

Masło cupuacu – co to jest?

Masło cupuacu z hagi.com.pl uzyskiwane jest z brazylijskiego kakaowca wielokwiatowego, występującego na obszarach Amazonii. Do wyrobu masła potrzebny jest owoc cupuacu, jaki ma wielkie rozmiary – może ważyć choćby 2 kg. Na tutejszych terenach owoce owe są niezwykle doceniane za wartości zdrowotne ze względu na wielką ilość antyoksydantów, jakie funkcjonują przeciwstarzeniowo oraz przeciwzapalnie.

Masło cupuacu to artykuł często wykorzystywany w całej Ameryce Środkowej oraz Południowej. Służy nie tyle za środek drogeryjny, lecz często konsumpcyjny. Niejednokrotnie zastępuje tłuszcz kakaowy oraz jest dołączane do deserów, lodów oraz lokalnych słodyczy. Owoce cupuacu zbiera się, jeśli już dojrzałe spadną z drzew. Czerpany z nich olej ma nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe o niezwykle korzystnych proporcjach. Znajduje się w nim kwas stearynowy, oleinowy, palmitynowy oraz arachidowy.

Wartości masła cupuacu

Masło oferowane jest w formie nierafinowanej, utrzymuje zatem własny prawdziwy słodko – orzechowy zapach. Ma beżowy odcień oraz dość twardą gęstość – temperatura topnienia to 25-37 stopni Celsjusza. Z owego względu, jeżeli chcemy używać samego masła, należy lekko je rozpuścić w kąpieli wodnej. Zaleca się również dodawać je w proporcji 95-99% z naturalnymi ekstraktami, by uprościć aplikację na skórę. Masło cupaucu winno się trzymać w lodówce. Masło cupuacu można wykorzystywać na skórę oraz włosy, jakie pragną nawilżenia oraz ochrony.

Jaka jest cena masła cupacu?

Nierafinowane masło cupuacu – ponieważ jedynie takie zadba o nasze włosy oraz skórę – może mieć mnóstwo wykorzystań. Sprawdzi się jako składnik kosmetyków do pielęgnacji twarzy (kremy na noc, kosmetyki na szyję oraz dekolt, peelingi oraz sera do twarzy i kremy oraz balsamy czyszczące), ciała (balsamy po opalaniu, kosmetyki oraz balsamy do opalania, balsamy oraz masła do ciała i peelingi oraz scruby) oraz włosów (odżywki oraz maski). Masło cupuacu obejmie szczególną pielęgnacją cerę poszarzałą oraz zniszczoną, skłonną do nadwrażliwości oraz podrażnień, dojrzałą i odwodnioną oraz napiętą.

Tło zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com